Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mi rejtőzik egy kismegszakítóban?

Mi rejtőzik egy kismegszakítóban? A kismegszakítók kívülről egyformák. A lényeg belül található.

Felnyitott kismegszakító. Mi van belül? Mitől más?

Ahogy az alcímből is kiderül, a kismegszakítókkal kapcsolatban fontos kérdésekre szeretnénk kitérni ebben a cikkünkben.

Munkánk során sok Villanyszerelő Mesterrel volt lehetőségünk beszélni. Sokan közülük még sosem szedtek szét kismegszakítót. Megjegyeznénk, ez nem is olyan nagy baj, nem is feladatuk. Sokan vannak viszont akiket a kíváncsiságuk arra sarkallt, belenézzenek a szürke (elnézést elektroweis) dobozba. Még ekkor sem biztos, hogy fény derül a fontos apróságokra, hiszen első ránézésre mindegyikben megtalálhatóak a szükséges alkatrészek, mint például az elektromágneses gyorskioldó, ami zárlat esetén lép működésbe, vagy a bimetál, ami a túlterhelés ellen véd, illetve az ívoltó kamra ami a megszakítás során keletkező elektromos ívet hivatott kioltani.

Gyártói oldalról megközelítve viszont elmondhatjuk, hogy éppen az apróságok, mint az élet sok más területén, jelentik a nagy különbséget. Az alábbiakban felsoroltunk néhány ilyen pontot, ami eldöntheti, hogy egy készülék mire való. Hogy egy kereskedelmi termékről beszélhetünk-e, amiért pénzt lehet kérni aztán Isten mentsen meg a következményektől, vagy valóban egy funkcióját betöltő védelmi készülékről van szó.

Javasoljuk a Villanyszerelő Mesternek, hogy az általa használni kívánt kismegszakítók közül egyet nyisson fel és vegye azt szemügyre, figyelembe véve a lent említett szempontokat:

 • Zárlati kioldó tekercsük (1) kevés menetszámmal és viszonylag nagy huzalkeresztmetszettel készül.
  Ez kisebb veszteségi teljesítményt eredményez
 • Ívoltó kamrájuk oldalfala (2) égésálló anyagból (pl. kerámiából) készül.
  A villamos ív hatására az oldalfalak környezetében 2-3000 C fokos hőmérséklet is felléphet, amely a gyengébb minőségű oldalfalakat hamar elégetheti
 • Túlterhelések ellen védő bimetáljuk (3) hőre lágyuló alkatrészekkel nem érintkezik és azoktól távolodik működés folyamán.
  A bimetál hőmérséklete működés közben 150-200 C fokra emelkedhet, amely a hőre lágyuló kioldó alkatrészeket deformálja
 • A mozgó érintkező (4) nyitott állapotban nem takarja le az ívoltó kamrát.
  Az ívoltó kamrának a teljes keresztmetszete, az összes lemez részt vesz az ív kioltásában. A talpponti feszültség kellően kicsi lesz a kioltáshoz, a készülék önmaga nem okoz tüzet.
 • A kioldó mechanika (5) kevés alkatrészből áll.
  Ez csökkenti a mechanikus meghibásodás veszélyét.
 • Csatlakozó csavarjuk (6) megfelelő nagyságú és horonykialakítású.
  A megfelelő meghúzási nyomaték csak ezáltal biztosítható

 


Amennyiben további kérdése van, kérjük írja meg az info@etiweb.hu címre.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír