Érintésvédelem I.

A feszültség vagy az áram a veszélyes?

Érintésvédelem

1. A feszültség vagy az áram a veszélyes?

Az emberi testen, ha az feszültség alatt lévő szigeteletlen vezetékkel vagy szerkezeti elemmel érintkezik, a föld felé kisebb-nagyobb áram folyik keresztül. Ezt érezzük áramütésként. Az áramot a feszültség generálja, de az élettani hatás az áram erősségétől függ. Ezen kívül meghatározó az áramütés időtartama, az áram frekvenciája és az, hogy az áram átfolyik-e a szíven, vagy elkerüli azt! Megemlítjük, hogy a frekvencia növekedésével az áram fokozottan kiszorul a test mélyebb rétegeiből. Az áramütés veszélyessége ezzel arányosan csökken. Elég nagy teljesítménynél nagy frekvencián az égető hatás válik egyre dominánsabbá.

  • 1mA alatt az áram alig érzékelhető, 1mA az érzékelési küszöb. 1-15 mA között egyre erősebb áramütést érzünk, de veszélyes következmények nélkül.
  • 15mA a görcsküszöb, az érintés pillanatában ca.15mA körüli értéknél a kezünk görcsbe rándul. Ha a vezetéket átfogtuk, a görcs miatt már nem tudjuk elengedni. 15-50mA-es áramütés rövid ideig elviselhető, hosszabb időtartam esetén öntudatvesztés léphet föl.
  • 50mA a veszélyküszöb. 50-100mA között az áramütés kimenetele halálos lehet. Ca.80mA-nél szívkamralebegés lép fel. Ha az áramütés időtartama meghaladja egy szívdobbanás időtartamát 100mA körüli értéknél beáll a „pillanatos”, azaz az azonnali halál.

A testen átfolyó áram nagyságát a feszültség (általában 230V), az áramütésben érintett emberi test, valamint az un. talpponti ellenállás értéke határozza meg. A test ellenállása ˞1000 Ohm értékkel vehető figyelembe különböző számítások elvégzéséhez. Az európai, ill. magyar szabványok kellő mélységben részletezik az áramütés elleni védekezés tennivalóit. Alapvédelemként az áram által átjárt vezetőt szigetelni kell. Az alapvédelem, tehát a szigetelés meghibásodása esetén, ha a hibafeszültség meghaladja az érintési feszültség megengedett értékét, életbe lép a hibavédelem. Hibavédelem alatt olyan földelési rendszert értünk, ahol a kisfeszültségű hálózat nullavezetéke és a földelő szondák sokasága meghatározott módon össze van kötve. Kiegészítő védelemként hazánkban is elterjedt, bizonyos helyeken a szabványban kötelezően előírva, az áram-védőkapcsoló. Ezeknek részletezését a következő fejezet tartalmazza.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
Kártyás fizetés szolgáltatója

Kártyás fizetés szolgáltatója
Kártyás fizetés szolgáltatója