Az olcsó ára

Tényleg mindenki az olcsót keresi?

Olcsó húsnak híg a leve, tartja a mondás. Nem szállnék vitába a régi öregekkel. Ők valahonnan tudták.

Sok villanyszerelőtől hallottam, „a megrendelő olcsót akar…” vagy ami szintén sűrűn fordul elő, „a megrendelő rákeresett a neten és talált olcsóbbat…” Nagy valószínűséggel nem is tudja, melyik készülék valójában mire való, de megtalálta „a legjobb megoldást”. Véleményem szerint a megrendelő nem olcsó megoldást akar, hanem működőt. Azért hívott szakembert, hogy szakszerűen legyen megcsinálva az elektromos hálózat.

Én például nem hívok szakácsot az otthonomba, hogy vacsorát főzzön nekem, mert így olcsóbb. Ha elsózom, azt én eszem meg. Remélhetőleg nem halok bele. Viszont ha étterembe megyek, akkor elvárom, hogy az étel, amit választok, az ízletes legyen. Ez a szakács szakmája, ezt tanulta évekig a szakács iskolában. Ezt gyakorolja a mindennapokban. Mennyire csodálkozna, ha odaállnék mellé és azt mondanám, kevesebb fűszert rakjon a levesembe, mert az úgy olcsóbb lesz.

Néha eljátszom a gondolattal, milyen arcot vágna a pincér, ha azt mondanám a pizzériában, hogy a neten lehet rendelni olcsóbbat.
Egyszer talán veszem a bátorságot és kipróbálom. Ígérem, beszámolok a tapasztalataimról.

Enyhén elkanyarodtam a témától. Egy előadáson azt hallottam, hogy Magyarországon a lakossági használatban lévő hálózatokat átlagosan 30 évente újítják fel. Ugyanez vonatkozik a védelmi készülékekre is. Erről írni fogok még a Garancia témában is.

- A kismegszakító zárlat és túlterhelés ellen véd. A házat és a házban található értékeket védi. Érdemes végig gondolni, mi történik, ha túlterhelünk egy elektromos hálózatot és nem működik a kismegszakító. A vezetékek felhevülnek, a szigetelés megolvad, sérül a hálózat. Zárlat keletkezhet vagy ennél komolyabb következmény is előfordulhat. Nem biztos, hogy megéri ezt a kockázatot, hogy párszáz forintot spórolunk a kismegszakító árán.

Az autószerelő sem szerel be fagurigát a féktárcsa helyett, csak azért, mert olcsó. Mi fogja megállítani az autót?! Nemcsak Audiba nem, hanem Suzukiba sem. Tehát Mari néninek sem kéne felszerelni olcsó kismegszakítót, csak azért mert neki kevés a pénze.

- A megfelelően kiválasztott FI-relé pedig életet véd. Ebben az esetben pláne nem kérdés, megéri-e a spórolás az olcsó márkával, vagy ami még rosszabb, élből kihagyni a készüléket az elosztó szekrényből. Arról is terveztem, írok, hogy mi a különbség az A és AC típus között. Valaki megfogalmazta egyszerűen. „Egy ezres…” Pedig nem egészen, de ez egy másik téma.

Véleményem szerint a villanyszerelők feladata, hogy tájékoztassák a megrendelőiket ezekről a tényekről. Hogy felhívják a figyelmét arra, az elosztó szekrényben nem valamiféle szürke vacak van. Ezek a készülékek többet érnek, mint a körültekintő gondossággal kiválasztott színes keretes lámpa kapcsolók.

Én megkérdezném azt is az alkudozó megrendelőtől, van-e biztosítás a házán. Egyből kiderülhet, hogy miért van szüksége jó minőségű elektromos védelemre.
- Ha van biztosítása, belátható, hogy egy elosztószekrény olcsóbb, mint egy lakás 2-3 éves biztosítása. A kismegszakító jobban védi az ingatlant, mint a biztosítási szerződés.
- Ha nincs biztosítása, akkor nem bízhat semmit a véletlenre. Kell a jó minőségű védelmi készülék.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
Kártyás fizetés szolgáltatója

Kártyás fizetés szolgáltatója
Kártyás fizetés szolgáltatója