Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Érintésvédelem részletesebben II.

Előző cikkünk az érintésvédelemről írtunk részletesen. Ezt a témát folytatnánk az érintési feszültség meghatározásával.

Érintési feszültség meghatározása

Áramütéskor a testen átfolyó áramot előre nem lehet megmondani. A szabvány ezért azt vizsgálja, hogy az emberi test ellenállását a legkedvezőtlenebb 1000 Ohm értékűnek feltételezve, mekkora feszültség hatására jön létre az a még megengedhető áram, amely nem okoz halált. Értéket a magyar szabvány 65 mA-ben határozta meg. Ebből adódik az a hibafeszültség, amit elvben az ember hosszabb ideig képes elviselni. Az értékeket az ismert egyenletbe behelyettesítve az alábbi eredményt kapjuk:        

                                   U = I*R = 0,065 *1000 = 65 V

A fenti hibafeszültség hatására a védelemnek a szabványban előírt időn belül le kell oldania! Nedves helyiségekben, nagykiterjedésű vasszerkezetek közelében, tehát érintésvédelmi szempontból veszélyes helyeken a szabvány un. törpefeszültség alkalmazását írja elő. A törpefeszültség értéke ≤ 50V. A világítási hálózatot és a kézi szerszámokat ezért itt 48V50Hz-es, szigorúbb körülmények esetén 24V50Hz-es törpefeszültségű hálózat táplálja leválasztó transzformátoron keresztül.

Alap villamos hálózatunk feszültsége 3x400/230V50Hz. Az érintésvédelem módja általában a nullával egyesített földelő hálózat. Zárlat esetén az érintési feszültség az alábbi gondolatmenttel határozható meg:

                    Érintési feszültség meghatározása 1 ábra

1.ábra

Zárlatkor a fázis vezeték közvetlenül összeköttetésbe kerül a PE földelő vezetékkel. Az áramkör záródik, és rövidzárlati áram jön létre. Értékét csak a vezetékek ellenállása korlátozza. A fázis (L1)- és a föld (PE) vezeték anyaga, keresztmetszete, és ezzel ellenállása is azonos. A zárlatos fogyasztóra a vezeték ellenállások által egyenlő arányban leosztott 115V-os feszültség szint kerül. Ez a hibafeszültség a 65V-os hibafeszültség értékénél jóval nagyobb, azaz a védelemnek azonnal be kell avatkoznia! A továbbiakban nézzük meg a nullával egyesített földelési hálózat megoldásait.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír